Website Jaap van Schagen en Henriette Buzepol - Info - Genealogie

                    Stamboom - Info - Genealogie

 

Terug naar Stamboom   |      Wat is een Kwartierstaat   |   Wat is een Parenteel   |   Wat is Genealogie   |   Wat is een Stamreeks

Een genealogie is een genealogisch overzicht van alle nakomelingen in alleen mannelijke lijn.

                 
Een genealogie wordt meestal in een tekst weergegeven. Hierboven staat een grafisch overzicht.

Per gezin wordt de naam van de man weergegeven, evenals zijn geboortedatum en plaats, datum en plaats van het huwelijk en de naam van de echtgenote en haar geboortegegevens. Deze gegevens worden als een doorlopende zin weergegeven, bijvoorbeeld: A, geboren 1 januari 1900 te B, trouwt 1 januari 1920 te C met D, geboren 1 januari 1901.
Daaronder volgt een lijst met kinderen en hun geboortegegevens.
Naast de genoemde basisgegevens kunnen extra gegevens worden vermeld, zoals beroep, bezittingen, evt. wetsovertredingen en diverse anekdotes.

In een genealogie komen gezinnen voor met allemaal dezelfde achternaam. Dit in tegenstelling tot een parenteel, waarin meer achternamen voorkomen. Toch kunnen in genealogieŽn de achternamen verschillend zijn door diverse oorzaken:
* door verschrijvingen van ambtenaren en geestelijken zijn vele achternamen in de loop van de tijd veranderd, Verbruggen naast Vanbrugge of Van Brugge komen voor;
* vůůr 1800 had niet iedereen een familienaam, maar namen als patroniem (bijvoorbeeld Wim Janszoon) of toponiem (bijvoorbeeld Wim van Amsterdam).

Met dank aan www.nl.wikipedia.org